Balkánský sýr - domácí výroba

20. srpna 2014 v 14:00 |  Články
recept na domácí BALKÁNSKÝ SÝR

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
Tvrdý tvaroh, voda, sůl, uzavíratelná miska POSTUP PŘÍPRAVY Výhodou je za prvé cena - sýr vyjde na polovinu!! Za druhé je výrazně méně tučný a za třetí si sami určujete konzistenci. Tvaroh, který kupuji já v Lídlu, není tak tuhý, drobí se, hodí se spíše do salátu apod. Kdo má rád balkán opravdu tvrdý, musí vybrat také tvrdší tvaroh.
Postup je velmi jednoduchý: Tvaroh vložíte do uzavíratelné misky a zalijete osolenou vodou tak, aby byl úplně potopený. Nálev dělám v poměru 35 g soli na litr vody. Tento poměr odpovídá slanosti kupovaného sýru. My máme rádi sýr hodně slaný, kdo chce, aby byl jemnější, ubere sůl podle své chuti. Misku pevně uzavřete a nechte v lednici týden uležet. Zkusila jsem dát tři tvarohy najednou do jedné misky a byly málo slané, zřejmě by nálev musel být koncentrovanější. Takže už nakládám vždy jen jeden tvaroh do jedné misky. To je vše, za týden si pochutnáte na výborném sýru. Já už balkán nekupuji, vždy mám dva tři naložené v lednici po ruce.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.